Samling vid utställningsträningen samt viltspårs genomgången.

Efter tre års uppehåll kunde äntligen Maria Nordström hälsa alla taxägare välkomna tillbaka till våran Taxdag på Kjells vapen. Denna dag var vigd enbart åt våra fyrbenta vänner och där det fanns information om det mesta som gäller våra taxar.

Under dagen fick man möjligheten att prova på viltvatten apportering och väldigt många blev förvånade över vad deras lilla tax kunde göra. Många sa “Det är ingen idé, han/hon går aldrig i vattnet. Inte ens när vi badar eller under jakt.” Trots dessa meningar så fick många förvånade och stolta taxägare gå tillbaka till bilen för att hämta långlina för taxen skulle bara ut i vattnet och hämta anden och husse/matte ville inte bli våt om fötterna. Så väl unga som gamla taxar gillade denna aktivitet.

Vid “konstgrytet” (en trätunnel) stod Gerhad och Jan – Olof för att taxar skulle kunna får lukta på grävling samt om de var riktigt modiga våga följa med grävlingen in i “grytet”. Taxar av de flesta storlekar och hårlag var framme och nosade på grävlingen men inte alla vågade följa med in i tunneln, fast det var spännande och luktade gott.

Stig och Jonas hjälptes åt att lägga några korta “prova-på” spår som var en uppskattad aktivitet av många taxar och dess ägare. De gick även igenom vad som krävs på ett viltspårprov, vad man ska tänka på och hur man tränar sin tax för att lyckas i “spåskogen”.

I våran utställningsring fick taxar och ägare träna på att visa sin tax, med publik dessutom. Så mycket mer likt en utställning utan att vara en utställning får man nog inte. Här fick ägare tips och trix, “bra att tänka på” och även visa sin hund på bordet i utställningsringen. En nyttig övning för både taxar och ägare.

I år hade vi också “Barn med hund” och en tapper tjej gick där så fint i ringen och visade upp “sin” tax. Hon belönades med både applåder och en fin rosett att ta med hem och visa upp för alla hon känner!

Josefine Berggren visade upp både agility och rallylydnad med dvärgtaxen Neo. Sedan fick alla som ville prova och testa. Med Josefines hjälp så var det många som vågade springa genom tunneln, hoppa genom ringen och hoppa över bommen. Även de allra minsta taxarna.

På eftermiddagen samlades många inne i vårat tält för att få föreläsningar om allt från hur ett grytprov går till och hur man går tillväga för att jaga in en tax i gryt. Det gick också igenom hur man jagar in en tax, hur drevprov går till och vad man ska tänka på att lyckas med ett.

Under hela dagen kom inte en enda droppe regn och det blev heller inte för varmt, det var ett perfekt “tax väder”. Även i år serverades det viltkebab och fika för den som blev sugen. Mycket uppskattade kebab, men för dem som inte ville ha viltkebab fanns korv med bröd, kaffe och wienerbröd/muffins.

Vi i Skaraborgs taxklubb vill passa på att tacka alla som kom och förgyllde våran dag med alla härliga taxar i alla storlekar och hårlag, så väl valpar som äldre taxar.